dinsdag 9 februari 2010

Ik heb even wat artikels gezocht, doe ik ook weer wat nuttigs :P

1. http://www.opvoedadvies.nl/drugs.htm
(Het stuk is alleen uit 1998, dus echt recent is het ook niet meer (12 jaar geleden!)).

Zo'n 3% van de 14/15 jarige heeft wel eens drugs gebruikt. Bij 18 jarige is dit aantal gestegen tot bijna 40%, waarvan zo'n 20% regelmatig gebruikt. De meeste van deze jongeren gebruiken softdrugs. Harddrugs wordt door 3% van de 18 jarige jongeren gebruikt.
In dit artikel beperk ik mij tot het gebruik van softdrugs. Softdrugs leiden niet tot een lichamelijke verslaving maar kunnen wel tot een psychische afhankelijkheid leiden. Problemen die kunnen ontstaan bij regelmatig gebruik zijn geheugenproblemen, concentratieproblemen, angst en paniek.
De meeste jongeren gebruiken incidenteel. Ze experimenteren uit interesse en soms ook onder druk van leeftijdsgenoten.
Verbieden heeft vaak een tegenovergesteld effect. Het maakt het experimenteren interessanter en zorgt voor stiekem gebruik.

2. http://www.drugsinfoteam.nl/
Veel door drugs veroorzaakte klachten gaan vanzelf voorbij. Dit is echter niet altijd het geval. In ernstige gevallen kunnen de klachten zelfs jaren duren. Medische behandeling is dan noodzakelijk. XTC geeft de meeste medische klachten. Voorbeelden van dit soort klachten zijn: angst, paniek, depressie, gevoel dat de wereld "vreemd" is (derealisatie), gevoel alsof je je eigen lichaam als vreemd ervaart (depersonalisatie), slechte concentratie en verminderd geheugen, minder gevoel in de huid (gevoel van tweede huid waardoor je minder gevoel hebt), klachten in het hoofd (schokken, duizelingen, gevoel dat de hersens schrompelen, gevoel dat er lucht in je hoofd zit). Men heeft last van vermoeidheid. Verder worden genoemd: kramp in de spieren, trillingen, stijfheid. En dan zijn er problemen bij het zien.

3. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/48093-drugsgebruik-onder-jongeren.html

Feiten over drugsgebruik onder jongeren
  • Zo'n 3% van de 14/15 jarige heeft wel eens drugs gebruikt.
  • Bij 18 jarige is dit aantal gestegen tot bijna 40%.
  • Van deze 18 jarige gebruikt 20% regelmatig.
  • Harddrugs wordt door 3% van de 18 jarige jongeren gebruikt (alcohol niet meegerekend).
Experimenteren Jongeren in de puberteit voelen vaak een sterke drang tot experimenteren. Er wordt geƫxperimenteerd met seks, uiterlijk, drinken, roken en vaak ook met drugs. Sinds iedereen op een gegeven moment gaat puberen staat experimenteren op de tweede plaats als meest voorkomende oorzaak voor drugsgebruik.

1 opmerking:

  1. Nice. Ik lees ze morgen wat grondiger door (te moe nu =.=) Ik heb ook nog wat dingen gevonden en zijn ook wat interessante dingen uit gesprek met me zusje gekomen. Maar die meld ik morgen :).

    Jij zou ook nog onderzoek doen naar stijlen die op dit moment hip zijn onder middelbare scholieren toch? Lukt dat een beetje? Of vind je dat nog te breed. Zo ja kunnen we het best wat toegespitster maken enzo :)

    BeantwoordenVerwijderen